Blog

Inspiration för julfina fönster

3 sätt att skapa julkänsla i hemmet

 

Så var julen här i år igen och det är hög tid att släpa fram kartongerna med juldekorationer från källarförrådet. Julgranen ska fram, adventsljusstakar och stjärnor ska pryda fönster och varje ledig yta ska dekoreras med levande ljus, tomtar eller annat oklart julpynt som tillverkats av barn eller barnbarn på någon sy- eller träslöjdslektion. Det finns ingen annan högtid som tillåter våra hem att gå ner sig så pass mycket i färgglatt och smaklöst krimskrams som julen – och det behöver absolut inte vara något fel med det! Är man däremot en person som föredrar att hålla hemmet smakfullt inredd året om kan det upplevas utmanande att hitta passande julpynt. 

På Termofönster är vi specialiserade på olika fönsterlösningar för hemmet, som till exempel smarta och energieffektiva skjut- och vikdörrar. I denna artikel har vi därför tagit fram inspiration för hur du kan skapa en klassisk men stämningsfull julkänsla i ditt hem och samtidigt ta tillvara på dina fönster och glasdörrar.

 

adventsstjärna vid fönster

 

Adventsstjärnor i både klassiska och moderna tappningar

Att ha minst en julstjärna eller adventsstjärna i sitt hem under december är en självklarhet för många svenskar. Det har blivit det solklara alternativet till julbelysning, och det är få dekorationer som kan få en i julstämning så pass bra som en klassisk adventsstjärna som med sitt varma ljus lyser upp den mörka, vintriga omgivningen. 

När det kommer till att välja vilken typ av stjärna man vill ha är det däremot inte helt enkelt att välja. Urvalet har nämligen blivit extremt stort dom senaste åren, och det finns numera adventsstjärnor i alla möjliga former, färger och storlekar. Vilken färg och form du väljer på din stjärna beror mycket på vilken typ av känsla du vill förmedla i rummet, vilken stil du har på övriga dekorationer samt hur diskret eller utmanande du vill vara. När det kommer till storlek däremot rekommenderar vi dig att mäta det fönster eller glasparti där du planerar att placera stjärnan för att säkerställa att du inte köper en alldeles för liten julstjärna. Om du till exempel har investerat i ett par riktigt fina skjutdörrar med glas från golv till tak – tycker vi att det absolut snyggaste är om detta utrymme får prydas av en majestätisk stjärna. 

Om du känt dig extra pysslig den senaste tiden så har en växande trend i sociala medier varit att tillverka sina egna julstjärnor. Det populäraste tillvägagångssättet är att använda sig av överbliven tapet, men alternativen är många! Googla “Vik en julstjärna” för att ta del av hur du på ett enkelt sätt kan vika din egna julstjärna.

 

Låt julgranen vara huvudpersonen och ta plats vid fönstret

Om du har stora glaspartier i ditt hus kan det vara en god idé att överväga att placera julgranen där. Dels kommer julgranen att upplevas som ståtlig och pompös med en sådan central och upplyst placering. Dom timmar när solen inte är framme kommer granen dessutom att kommunicera en otroligt stämningsfull känsla utåt och till dom som har nöjet att se helheten från utsidan av huset. 

 

blomsterkrans vid fönster

 

Tidlösa blomsterkransar med möjlighet till fri utformning

Att hänga upp en julkrans i ett fönster eller på en dörr är aldrig fel och kommer alltid att vara en klassisk detalj. Om du vill ha ett mer modernt eller otraditionellt utseénde på din krans är det bara att addera andra växter, blommor eller dekorationer på kransen. Det är just det som gör julkransar till en så tacksam inredningsdetalj! Kransen är klassisk i sin grund, men går att variera i sin utformning precis så mycket som man vill. Det man får vara noggrann med att kolla upp innan man tillverkar eller köper sin krans är att den är gjord av material som fungerar att förvara där du planerat att placera kransen. Vissa typer av ris klarar sig nämligen inte speciellt bra inomhus i varma miljöer och behöver hänga utomhus för att hålla sig fin hela julen. Om du är osäker är ett säkert kort alltid att köpa en plastkrans. Det finns idag en hel del fina och verklighetstrogna blomsterkransreplikor på marknaden.