Blog

Är det dags för nya fönster?

Det är långt ifrån en självklarhet för gemene man att veta när det är dags att byta ut sina fönster i hemmet. Dessutom behöver ett fönsterbyte inte bara grunda sig i att de nuvarande fönstren har blivit gamla eller brister i sin funktion. Det kan lika gärna handla om att vilja fräscha upp huset eller ändra på det visuella uttrycket. Kanske har du idag ett par äldre fönster, men har för avsikt att bygga ett uterum och vill köpa skjutdörrar istället för?
Är fönstren vackra, fina och fortfarande fullt fungerande, byt bara glasen till nya energieffektiva, läs mer om energiglas här.

I den här artikeln har vi sammanställt en lista som du kan utgå ifrån och checka av det nuvarande skicket på dina fönster och fastställa om det är dags för ett byte. Vi avslutar dessutom artikeln med att ta upp några fördelar med att byta till moderna fönster.

 

Checklista – så vet du om du behöver byta fönster

 

  • Upplever du svårigheter med att öppna eller stänga fönstret?
  • Släpper fönstret in kyla så att du tydligt märker att det är fönstret det drar ifrån?
  • Har fönsterkarm eller -båge drabbats av röta eller mögel? Du kan enkelt mäta detta själv med en kniv eller syl. Om du möter motstånd i trävirket efter cirka 2 millimeter så är det bra, kan du däremot komma djupare ner i träet är det ett tecken på att det kan vara skadat. 
  • Kan du identifiera några sprickor i fönsterkarm, -båge eller -glas?
  • Släpper fönstret igenom mer ljud än vad det förväntas göra? Är ljudisoleringen dålig?
  • Har färgen börjat flagna och lämna missfärgade områden på fönstret?
  • Ta en närmare titt på fönsterbeslag eller dekoration, har det gått sönder eller blivit rostiga?

 

Om du kan checka av en eller flera av punkterna på listan, kan det vara en indikation på att dina fönster börjar bli till åren. Med det sagt är listan såklart inget facit, utan ger mer av en fingervisning. Och precis som vi nämner i inledningen är det inte alltid nödvändigt att vänta tills den dagen då fönstren överhuvudtaget inte längre fungerar, utan om du ändå planerar för att genomföra någon form av renovering kan du gott förekomma och byta ut fönstren med framförhållning. 

 

Fördelar med nya fönster

 

Nya fönster = ökad säkerhet
Ett av dom vanligaste sätten att göra inbrott på är att ta sig in i bostaden genom dåliga fönster eller skjutdörrar. Moderna fönster är allt som oftast mer inbrottssäkra då dom dels går att låsa från insidan samt har eventuella gångjärn på insidan som gör det svårt att lyfta fönsterbågen från utsidan. 

 

Moderna energismarta fönster
Genom att byta ut ett par gamla fönster som släpper ut värme, kan du reducera din uppvärmningskostnad markant. Moderna fönster har avsevärt mycket bättre u-värden är vad de vanliga äldre fönstren har vilket minskar värmeförlusten och således också resulterar i en mer ekonomisk situation. 

 

Mindre oljud/buller
Precis som att gamla fönster ofta släpper ut värme, släpper de även in ljud. Nya fönster har ofta mycket bättre ljudisoleringsförmåga, och innebär på så sätt att ni slipper onödiga ljudinsläpp till boendet. 

 

Förhöjer boendets värde
Att byta ut och sätta in nya moderna fönster förlänger husets livslängd, minskar behovet av underhåll, sänker uppvärmningskostnaderna och ökar på så sätt husets övergripande värde! Utöver detta kommer bytet troligtvis även att innebära ett lyft för bostadens exteriör och utseende, och göra det mer attraktivt och tilltalande.