Blog

Myter om fönsterputsning

En artikel om fönsterputsning i januari? Hur går det ihop kanske du tänker, för det går ju inte att putsa glas i fönstren eller skjutdörrar när det är kallt ute! ..eller?

Faktum är att det är en gammal myt som inte stämmer. Med rätt kunskap kan du putsa dina fönster oavsett väderförhållande och årstid. Det finns en hel del osanningar om vad som går och inte går när det kommer till städning och putsning av fönster och skjutdörrar utomhus. Av den anledningen har vi på Termofönster samlat 7 stycken vanliga myter om fönsterputsning för att reda ut dom en gång för alla.
Fönsterglas som blivit ”grådaskiga”, mjölkiga som inte går att putsa, måste bytas ut mot nya isolerglas, blir samtidigt en smart billig energieffektivisering, läs mer här.

7 osanningar om fönsterputsning

 

“Det är inte bra att putsa i solsken”

Att det inte skulle vara möjligt att putsa sina fönster i solsken stämmer inte riktigt. Det som däremot är viktigt att ha koll på är att solen gör att vattnet dunstar bort snabbare. Att vattnet dunstar bort snabbare kan resultera i streck på glaset eller en fläckig yta om du inte är snabb nog att skrapa bort det. Det du kan göra för att undvika problemet är att använda extra mycket vatten för dom fönster som är belägna i strålande sol, samt vara snabb med fönsterskrapan. 

 

“Att eftertorka fönstren med tidningspapper ger bäst resultat”

Det här är en riktigt gammal myt som har levt kvar i många många decennier. Förr tryckte man tidningar i andra material och med blybaserat tryck, vilket fungerade bra att torka med. Däremot kan dagens tidningspapper vara skadligt för dina fönster och färga av sig, vilket kommer att skapa onödigt extraarbete för dig. Det säkraste kortet är att strunta i tidningspapper överhuvudtaget och istället köpa en bra microfiberduk som varken färgar eller repar glaset, men fungerar effektivt mot smuts. 

 

“Riktiga fönsterputsmedel fungerar alltid bäst”

Detta är något som tillverkare av fönsterputsmedel propagerar för, just för att få sälja sina produkter. Det är ofta inget fel på dessa specialiserade medel. Däremot är det många specialiserade fönsterputsare som vittnar om att diskmedlet Yes fungerar lika bra för att lösa fett och fånga upp smuts. Det viktiga är dock att komma ihåg att köpa en oparfymerad sort för bästa resultat.

 

“Det går inte att putsa fönstren i minusgrader”

Precis som vi skrev i inledningen är detta en vanligt förekommande osanning som människor envisas med att föra vidare. Vi kan absolut förstå att det känns extra mödosamt att ta tag i fönsterputsningen när det är kallt ute. Men att det inte skulle gå är absolut en myt. Faktum är att det går jättebra att putsa fönster i upp till 15 minusgrader, det handlar bara om att ha rätt teknik och kunskap. Tricket är att addera spolarvätska, T-röd eller annan sprit i vattnet så att det inte fryser på fönstret. 

 

“Det går inte att putsa fönster i regn”

Regnvatten är inte smutsigt, men när det däremot samlas på ett smutsigt fönster klumpas det samman och upplevs svårarbetat. Tricket är att börja med att rengöra fönsterkarmen först och andra skrymslen där smuts har en tendens att samlas. Börjar du inte med att ta bort den smuts som samlats i karm och ram kommer det att rinna smutsigt regnvatten över fönstret medan du försöker putsa det, så för att undvika det är vårt tips att börja med området runt fönsterglaset. 

 

“Jag kan inte putsa fönster”

Falskt! Att vara duktig på att putsa fönster handlar om att vara väl förberedd, påläst och ha rätt utrustning till hand. Med rätt utrustning vet ni också vid det här laget att det inte nödvändigtvis är det dyraste medlet som finns på marknaden, utan att till exempel vanligt diskmedel många gånger fungerar precis lika bra.