Blog

Inspiration från unika svenska hem

Måndagen den 16e november hade programmet Grand Designs Sverige premiär på TV4. Programidén kommer ursprungligen från Storbritannien där Kevin McCloud har, sedan år 1999, följt olika familjer under byggandet och renoverandet av deras drömhus. Vi är många som är glada att Sverige äntligen har fått en egen upplaga, där vi under hösten 2020 kommer att få följa ett antal familjer som bygger unika och specialdesignade bostäder på olika orter runtomkring i Sverige. 

I första avsnittet får man följa paret Ebbe och Ida när de realiserar drömmen om det moderna, men Gotlandsinspirerade, fritidshuset på en åker av jordbruksmark i Grötlingbo på Gotland. Till sin hjälp har dom, förutom såklart en mängd olika hantverkare och specialister, arkitekten Leo Beccari som har hjälpt till att måla huset. Något som genomsyrar hela projektet och bilden av det önskade slutresultatet, är att Ebbe och Ida vill förena inomhusmiljön med naturen. Detta gör dom genom att till exempel använda mycket öppna ytor mellan uteplatsen och allrum, vardagsrum och kök. Men dom installerar dessutom stora fönster och dörrpartier i glas i hemmet – vilket också skapar en sammanförande effekt. Slutresultatet blir exceptionellt bra och det unikt designade huset har verkligen en inspirerande exteriör! 

I den här artikeln kommer vi att fokusera på att sprida mer inspiration och idéer på hur man kan arbeta på olika sätt med att skapa den känslan av att sammanföra inomhus och utomhus i ett boende – precis som Ebbe och Ida gjorde. Vi hoppas att ni ska finna det intressant!

 

Förläng känslan av sommaren


Vårt nordiska mörka klimat innebär ofta att vi spenderar mycket tid i våra hem under vinterhalvåret, längtandes till sommaren och ljuset. Det många inte tänker på är att det inte behöver vara en massa plusgrader och vindstilla för att vi ska kunna nyttja det ljus som även våren och hösten innebär. Vi går miste om flera månaders solljus, just för att vi inbillar oss att det är för kallt ute för att öppna upp för ljuset. Det många glömmer är att detta går att göra på flera olika sätt, ett sätt är till exempel att nyttja isolerade skjutdörrar eller fönster. Arkitekten Beccari uppmärksammar även det här fenomenet i programmet, när han ska förklara varför byggnaden utformats med så pass mycket fönster och öppna väggar.

Här i Sverige är vi snabba på att stänga in oss. Vi tycker att det blir lite kallt och ruggigt, som det blir.
Så vi är ganska bra på att liksom krypa ihop och stänga in oss i våra hus.
Men man kan dra ut på det lite längre. Man kan komma ut tidigare på våren, och in senare på hösten.
Den möjligheten kommer man att uppskatta väldigt mycket.
” 

 

“Jag känner mig som att jag är i Los Angeles”


Så uttrycker sig programledaren och arkitekten Mark Isitt när han besöker den färdiga huset. Det han syftar på är hur husets framsida är konstruerad med en gedigen altan, pool och loungemöbler – men också öppenheten från hemmets insida till utsida. Han nämner att naturen bjuds in i boendets alla rum, vilket också var Ebbe och Idas önskan som de uttryckte i början av programmet.

“En vision om att bostaden går ihop med naturen, känslan av att man är både inne och ute”.

Och trots den otroligt moderna exteriör som byggnaden har och kommunicerar i sin design, gör valet av fasad- och takmaterial att bostaden har en gotländsk karaktär. Det som Ebbe och Ida lyckas skapa tillsammans med arkitekten Beccari är en harmonisk miljö, där LA möter Grötlingbo. 

 

Modernt designhus med skjutdörrar nattid

Blir du också inspirerad?


Att genomföra ett helt husbygge från idé till färdig bostad är inte för alla. Faktum är att det är långt ifrån något för alla. Däremot behöver det inte vara svårt att uppnå ett liknande slutresultat på ett befintligt boende. Om du till exempel, precis som Ebbe och Ida, drömmer om att ha ett hem där inomhus lierar med utomhus på ett behagligt vis, kan större glasdörr- och fönsterpartier vara något för dig. På Termofönster erbjuder vi energieffektiva och högkvalitativa lösningar med snabba leveranser över hela Sverige. Oavsett om du är intresserad av pvc-fönster, aluminiumfönster, skjutdörrar eller vikdörrar – har vi en lösning för dig.