Blog

Köpa nya fönster – Undvik de vanliga misstagen

Har du koll på när du borde se över och eventuellt byta ut fönstren i ditt hem? Om du svarar nej på den frågan behöver du inte skämmas, det är nämligen inget ovanligt. Moderna fönster som installerats i någorlunda närtid håller väldigt många år – och är därför inte något gemene man gör vid allt för många tillfällen i sitt liv. Man brukar säga att vanliga träfönster håller sig fräscha i minst 10-20 år, och fönster i pvc eller aluminium i minst 40-50 år. Så är du inte en person som renoverar mycket i ditt hem, är det inte konstigt överhuvudtaget om du inte har koll på när dina fönster behöver bytas. 

Men just eftersom att man genomför dessa byten så pass sällan, är det svårt att veta vad som är viktigt att ha i åtanke och tänka på vid köpet. I den här artikeln har vi därför sammanställt en lista på några av de vanligaste misstagen som människor gör när de köper nya fönster.

Kanske inte ens behöva byta fönster…, är karmar och bågar friska så kanske det smartaste är att byta ut gamla glaset till nya friska energiglas, smart – billigt- miljövänligt (läs mer om glasbyte).

Att vara för fokuserad på priset

Det är inget fel med att vilja vara ekonomiskt. Ofta kommer de stora boenderelaterade utgifterna samtidigt, vilket gör att man gärna vill hålla nere kostnaderna i den mån som det är möjligt. Men här gäller det att inte vara dumsnål. Som nämnt tidigare i artikeln kommer dina fönster att hålla i många år – men det är förutsatt att du har köpt fönster av bra kvalitét. Genom att investera i bra och ordentliga fönster från en seriös återförsäljare, kan du spara mycket pengar i längden. Till exempel sparar du in på uppvärmningskostnaderna om du köper ordentligt isolerade fönster som håller värmen inomhus. Köper du underhållsfria fönster, som till exempel aluminiumfönster eller aluminiumdörrar behöver du inte måla om eller slipa fönstren som du måste göra med träfönster. Kort och gott vill du inte göra misstaget att vara för snål när du ska investera i nya fönster, för det kan mycket väl resultera i att det blir dyrt i slutändan ändå.

 

Inte ställa tillräckligt många frågor vid köpet

Var inte rädd att ställa frågor när du ska köpa dina fönster. Återigen är fönster ingenting som gemene man investerar i speciellt ofta, och därför förväntar sig ingen leverantör att du ska vara fönsterexpert. Ställ precis varenda fråga som dyker upp i ditt huvud under processens gång, oavsett om det gäller beställning, fönstrets funktion, kostnad, leverans eller installation. De frågor som du behöver ställa för att känna dig trygg med din affär, ska du ställa. Professionella fönsterleverantörer kommer att besvara dina frågor och säkerställa att du har alla de svar du behöver för att kunna både känna dig säker med beställningen men också känna dig bekväm med att sedan ta hand om fönstren.

 

Prioritera det visuella framför funktionalitet

Hur viktigt du än tycker att det är att ditt boende ser läckert och visuellt tilltalande ut, bör det aldrig gå ut över funktionen. Åtminstone inte när det kommer till dina fönster. För är det verkligen värt att ha sådär supersnygga och moderna fönster, om de inte tål vårt nordiska klimat, inte är inbrottssäkra, får utvändig kondens och inte heller är energieffektiva? Givetvis är det optimala att hitta fönster som både uppfyller dina krav på utformning och design men som samtidigt checkar av de basala funktionella kraven. Om du däremot måste välja att prioritera något av dem lite mer, skulle vi absolut rekommendera att låta funktion få vara den primära beslutsfaktorn i fönsterfrågan.

 

Våga testa något nytt!

Även om inte det visuella ska vara det absolut mest primära, är det lika viktigt att inte fastna i gamla vanor och hjulspår och inte utforska nya trendiga designer och utformningar på fönster. Om du nu ändå ska byta fönster kan det vara uppiggande att passa på och ge boendet en uppfräschning och en “ny look”. Att bara göra någon mindre korrigering i färgvalet eller byta till ett annat fönstermaterial kan göra en stor skillnad för helhetsintrycket. Är du en person som inte känner dig bekväm med förändringar? Känn dig inte tvungen att välja helt nya fönster. Men det händer mycket på marknaden, och bara under de senaste åren har fönstermodellerna som säljs utvecklats väldigt mycket. Så gör dig själv åtminstone en tjänst och sondera utbudet innan du bestämmer dig, sedan är det helt valfritt om du ändå väljer att köpa samma fönster som du haft tidigare.

 

Sammanfattningsvis

Så för att sammanfatta den här artikeln om vanliga misstag vid köp av nya fönster:

  • Var inte allt för fokuserad på priset. Det är okej att vilja vara ekonomisk, men låt inte ett billigt pris vara det som ligger till grund för ditt köpbeslut. Det finns mycket att vinna i längden på att investera i bra och ordentliga fönster från första början. 
  • Våga ställ frågor när du ska köpa dina fönster, du kommer inte att framstå som dum. Se till att du känner dig trygg med din fönsteraffär, och se ingen prestige eller stolthet i att inte be om hjälp. 
  • Prioritera inte fönstrens visuella uttryck framför deras funktion. Försök i sådana fall att hitta en rimlig mellanväg eller kompromiss. Men om du köper ett par fönster endast baserat på designen, riskerar du att bli besviken om de inte uppfyller dina funktionella krav.
  • Våga kliva utanför det bekväma och trygga. Tänk inte att du borde köpa träfönster för att du alltid haft det tidigare – kanske fungerar det ännu bättre med aluminiumfönster eller pvcfönster i ditt hem? Det kommer du inte veta om du inte kollar upp det, och därför är vårt sista tips att göra ordentlig research och våga tänka bortanför vad du är van vid.