Blog

Rengöring och underhåll av glasdörrar

Även om våra skjutdörrar för utomhusbruk är framtagna för minimalt underhåll, kommer dem så småningom att behöva rengöras för att upprätthålla ett så fräscht intryck som möjligt. I stort sett alla glasfönster och -dörrar kräver någon form av uppfräschning under året. I den här artikeln har vi samlat information för dig med funderingar gällande rengöring och underhåll av glasdörrar.

Vilket rengöringsmedel för min dörr?

 

Innan du påbörjar rengöringen av dina dörrar finns det en del information att ta del av gällande vilka rengöringsmedel som du kan använda och vilka du bör undvika. Vilket medel du i slutändan väljer att använda är upp till dig, men vi rekommenderar alltid att åtminstone läsa igenom de instruktioner och rekommendationer som följde med vid installationen av din dörr. Detta för att använda ett medel anpassat för det material som din dörr är gjord av. Känner du dig osäker kan du alltid be om hjälp i affären, personalen i dessa butiker är ofta mycket kunniga och vet vilket alternativ som passar för dig. Alternativt vända dig till återförsäljaren av din dörr för bra tips och rådgivning.

Om du inte har vägarna förbi affären men ändå vill rengöra din glasdörr finns det ett enkelt gammalt husmorsrecept på hemmagjord glasrengöring. Rengöringen består av 1 liter vatten, 1 tesked diskmedel och 6 matskedar vit vinäger som du rör ihop och med fördel blandar i en flaska. Eftersom att rengöringen inte innehåller några farliga kemikalier fungerar det alldeles utmärkt att hälla ut rengöringsmedlet i toaletten när du är färdig. Eftersom att rengöringen heller inte är specifikt anpassad för glasdörrar, utan glas i allmänhet kan du dessutom passa på att putsa upp smutsiga glasfönster.

 

Vilken utrustning behöver jag?

 

Det finns inga rätt och fel när det kommer till vilka redskap du bör använda vid rengöring av dina glasdörrar. Men nedan lista brukar vara en bra utgångspunkt:

 

  • Dammsugare
  • Hård borste och eventuellt en tandborste för den noggranna
  • Hink
  • Rengöringsmedel 
  • Rengöringssvamp
  • Torr handduk som inte släpper ludd 
  • Pall eller stege att stå på

 

Hur går rengöringen till?

 

Om dina skjutdörrar har skenor, vilket de oftast har, är en bra start att påbörja rengöringen med dem. Oavsett om du är duktig på att dammsuga regelbundet så samlas en del smuts i skenornas spår. Om du använder dina skjutdörrar mycket är sannolikheten stor att smutsen dessutom har paketerats i spåren. Ett tips är att använda en hårdare borste eller liknande föremål för att luckra upp den kompakta smutsen. Därefter kan du enkelt dammsuga upp det. Om du är väldigt noggrann och vill göra en ordentlig rengöring kan du använda en liten hård tandborste för att komma åt de allra minsta vrårna. Det sista du kan göra när du rengör skenorna är att avsluta med lite smörjmedel för att förbättra glidet. 

 

Nästa steg är att rengöra själva glaset på dörrarna. Glaset på utsidan är ofta den sida som blir hårdast ansatt med smuts eftersom att det kommer i kontakt med väder och vind. När du ska rengöra utsidan föreslår vi att du börjar med att applicera ditt valda rengöringsmedel över hela rutan. Sedan använder du en svamp för att med cirkulerande rörelser lösa upp smutsen på glaset. När du har arbetat dig igenom hela glaspartiet och ytan känns ren sköljer du av medlet. För att sedan undvika eventuella ränder eller att vattnet torkar ojämnt på glaset, använder du dig av en mjuk handduk för att torka av ytan noggrant. Glaset på insidan av dörren blir ofta inte lika smutsigt som på utsidan, men något som kan fördärva det rena intrycket är eventuella finger- eller handavtryck. Om du har små barn är detta säkert något som du uppmärksammat. Hur du rengör glaset på insidan följer i övrigt samma princip som på utsidan. Skillnaden är att eventuella fettfläckar på insidan kan kräva lite mer arbete med rengöringsmedlet och svampen för att helt försvinna.

 

Bra att veta om underhåll av glasdörrar

 

Avslutningsvis finns det några enkla underhållstips att ha i åtanke för minimera rengöringstillfällena. Till att börja med är det ett bra tips att försöka få in vanan att regelbundet hålla området runt glasdörrarna rent från löv och annan säsongsrelaterad smuts. Försök även att få in vanan att smörja dörrens skenor och gångjärn med jämna mellanrum. 

Har du någonsin undrat om du kan rengöra glasdörrarna när det är soligt ute? Svaret på den frågan är absolut kan du göra det! Men värt att tänka på är att rutan torkar snabbare vilket leder till ökad risk för ett fläckigt resultat. Det går lika bra att rengöra glasdörrarna i minusgrader, även om det också kan innebära en del svårigheter. För att undvika att vattnet fryser kan du hälla i lite T-röd i vattnet, och sedan rengöra som vanligt. Optimala väderförhållanden för att rengöra både fönster och glasdörrar brukar man säga är varma och molniga dagar, så avslutningsvis är ett tips att passa på att genomföra rengöringen dessa dagar.