Blog

Skjutpartier i glas som dörralternativ

Står du inför valet att investera i ett par nya glaspartier till ditt hem? Har du svårt att veta vilket alternativ du ska välja och varför? I den här artikeln kommer vi att redogöra för vilka specifika fördelar som finns när du köper ett par skjutdörrar i glas och varför det är ett bra alternativ. Vi vill helt enkelt ge dig all den information du kan tänkas behöva och vilja ha inför ett beslut, sedan är det upp till dig vad du väljer att köpa. På Termofönster säljer vi många olika typer av glasdörrar och fönster, och för oss är det viktigaste att du som kund blir nöjd med ditt köp. Oavsett om det handlar om aluminiumfönster, vikdörrar, skjutdörrar, isolerglas eller någon av de andra alternativen som vi erbjuder lösningar inom. 

 

Vad innebär det egentligen?

Vad innebär det att ha skjutdörrar egentligen? Enkelt beskrivet så är skjutdörrar i glas, stora glaspartier som går från golv upp till tak. Vid första anblick kan de misstas för att endast vara fönster, men med hjälp av skjutdörrsfunktionen kan glaspartierna skjutas åt sidan och öppnas upp som en dörr. Denna lösning är det perfekta sättet att maximera ljusinsläpp till bostaden och skapa en känsla av rymd och öppenhet, vilket har varit en stadig trend och en efterfrågad lösning i svenska hem det senaste decenniet. 

Ett vanligt missförstånd är att det skulle vara svårt att öppna eller stänga dessa dörrar. Det är det inte. Den tekniska lösningen gör att det går mycket enkelt och det krävs heller inte någon styrka eller kraft att skjuta på dörren till önskat läge. Dörren glider faktiskt så smidigt i ramen att våra kunders barn kan ställa upp och stänga dörren utan problem. Dörrarna har dessutom en funktion som kallas “Soft-closing” vilket innebär att dörrens hastighet dämpas när den närmar sig att vara helt stängd – detta för att undvika att någon eller något hamnar i kläm. Det här innebär att du som förälder kan känna dig enormt trygg med att låta dina barn själva hantera skjutpartierna. 

 

Vilka är fördelarna?

Förutom att lösningen med dörrskjutpartier i glas skapar en otroligt känsla av rymd och skapar förutsättningar för maximalt ljusinsläpp finns många fler fördelar. Notera innan du läser vidare att dessa fördelar är baserade på de dörrar som vi på Termofönster säljer. Vi kan därför inte garantera att alla skjutdörrar på marknaden är av samma kvalitét och erbjuder samma funktioner, däremot kan du känna dig trygg med att våra skjutdörrar i både aluminium och PVC gör det. 

Något som gör dessa dörrar speciellt utmärkande är att de är skapade i 3-glas i härdat superisolerglas med ett mycket lågt u-värde om inte annat önskas. Om man bor i Sverige är dessutom dörrarnas isoleringsförmåga viktig, och med dessa dörrar kan du känna dig trygg med att de är vinterisolerade. Trots den mängd ljus de släpper in i boendet, tummar de inte på isoleringsförmågan och är väldigt energieffektiva. Det faktum att dörrarna skjuts i en skena brukar kunna skapa en oro gällande höga trösklar, men det är ingenting du behöver bekymra dig om. Dessa produkter har en låg höjd på tröskeln på ca 5 cm – och om du önskar ännu lägre finns möjlighet att komma ner till hela 2 cm förutsatt att du väljer aluminium alternativet. 

Möjligheten att själv få komma med input och önskemål på dörrdesignen samt alla extra valmöjligheter är ytterligare en av fördelarna med våra skjutpartier. Dörrarna konstrueras helt efter dina mått och det finns inga standardmått som vi utgår efter. Det innebär att dina skjutpartier blir hel unikt skapade för ditt hem. Vidare finns möjligheten till kondensfria glas som reducerar risken för utvändig kondens, värmedämpande glas om ert boende utsätts för mycket sol och har en tendens till hög innertemperatur samt flera andra valmöjligheter.