Blog

Optimera mysfaktorn på din uteplats i höst

Sommarens varma och ljus kvällar är nu förbi och hösten är på ingång. Luften är frisk och krispig, löven på träden börjar gulna och stans restauranger stänger ner sina uteserveringar och byter ut menyn. Visst kan det kännas deppigt att gå mot mörkare tider, men misströsta ej! September, oktober och november kan ju faktiskt också klassificeras som årets mysigaste månader. Bara för att restaurangerna redan plockar ihop sina uteserveringar behöver inte det betyda att du ska stänga ner och vinterbona din uteplats. Med några enkla råd kan du fixa en härlig höstkänsla på din uteplats och samtidigt förlänga utesäsongen ända fram tills det blir köldgrader!

 

Belysning som skapar stämning

Höstdagjämningen är den dag under tidig höst då solskivans centrum passerar himmelsekvatorn, och natt och dag är ungefär lika långa. Efter det att höstdagjämningen har passerat går vi sedan sakta mot mörkare tider, där så småningom dagarna består av allt mindre solljus. Under sommaren är det lätt att glömma bort vikten av belysning på en uteplats. Du blir däremot snabbt varse om din belysning är bristfällig eller om du har för få ljuskällor på din uteplats när hösten kommer. Ett enkelt sätt att höja stämningen på din uteplats är att sätta upp ljusslingor. De skapar en jämn och behaglig belysning och går lätt att byta ut eller flytta runt. Det finns dessutom flera ljusslingor på marknaden som tål minusgrader, vilket gör det till en fördelaktig ljuskälla även efter att frosten uppenbarat sig. Om du har större glasfönster eller skjutdörrar från din uteplats in till ditt boende, kommer belysningen dessutom att skapa en trevlig känsla inifrån huset när uteplatsen sprider ljus och värme omkring sig.

 

Satsa på de värmande textilierna

För att kunna sitta utomhus och nyttja uteplatsen så långt in på hösten som möjligt är ett bra tips att fylla på med mängder av textilier i alla dess former. Få saker höjer dessutom mysfaktorn i ett rum eller uterum så mycket som kuddar, filtar och mattor kan göra. Om du dessutom vill passa på att vara trendig när du ska inhandla dina textilier kan vi slå ett slag för skinn och fällar om det passar din inredningsstil. Om du har en mer minimalistisk och stilren stil på din uteplats kan du satsa på att köpa kuddar och filtar i dova naturfärger som smälter in i omgivningen och naturen.

 

Höstvänlig växtlighet och blomster

Bara för att sommaren har passerat betyder det inte att årets odlings- och växtperiod är över. Med sina svala nätter och fuktiga luft är hösten en optimal tid för plantering! Se till att välja frosttåliga höstväxter som klarar av lägre temperaturer bara, en klassisk höstväxt som passar i de flestas trädgårdar är ljung och sköter du din ljung rätt kan den hålla sig fin hela hösten och vintern!

Om du har träd i din trädgård kan hösten innebära en hel del höstlöv i din trädgård. Om du har en gräsmatta rekommenderar vi dig att du krattar upp och städar bort höstlöven, eftersom de annars kväver gräset som hamnar under. Däremot behöver du inte elda upp löven utan kan med gott samvete placera dem under buskar och träd där de kan förmultna.

 

Installera infravärme

Om du inte tycker att textilier värmer tillräckligt kan infravärme vara lösningen för dig och din uteplats. Detta är också en klockren investering för dig som tycker om att stanna ute sent och långt in på senhösten – då en värmare inte behöver vara allt för dyr för att sprida bra värme över en rimlig ytstorlek. Viktigt är dock att inte installera infravärmaren för nära brännbara föremål, då det finns risk att det tar eld. I medföljande bruksanvisning finns ofta tydliga instruktioner för vart infravärmaren bör och inte bör placeras för att fungera riskfritt. Oavsett kan en god idé vara att köpa till en timer till värmaren, utifall att du vid något tillfälle skulle glömma att stänga av den vid kvällens slut.