Blog

Uterum – Inspiration och trender

Uterummet har blivit en given plats för festligheter och umgänge – ett favoritutrymme för både stora och små med många bra användningsområden. Att ha ett uterum innebär dessutom för många, att förlänga utomhusperioden så länge som möjligt. Helt enkelt ett utrymme med mycket glas och stora skjutdörrar som ger en härlig känsla av att befinna sig utomhus – men som samtidigt inte är alltför beroende av väder och vind. Med det sagt, måste inte ett uterum ha tak, väggar och ett ordentligt golv utan utformningen av ett uterum kan variera. Det kan av den anledningen upplevas som utmanande att både bygga och inreda ett uterum. Vi har samlat tips och trender med en förhoppning om att kunna inspirera dig!

 

Tänk på rummets funktion

 

Ett uterum kan användas på flera olika sätt, så innan du börjar bygga eller inreda ditt rum bör du fundera på vilka förväntningar du har på ytan. Vad ska utrymmet användas till och när? Om uterummet enbart ska användas under varmare perioder behöver inte skyddet mot väder och vind vara speciellt avancerat. Om rummet däremot ska användas från tidig vår till sen höst kan det vara en god idé att överväga alternativ för att behålla värme i utrymmet. Ett sätt är till exempel att montera uterummet mot husfasaden, och använda husbyggnadens väggar som vindskydd och montera ett tak som förlängs från hustaket. Viktigt att komma ihåg är dock att dörren som går från husbyggnaden ut till uterummet håller samma isoleringsstandard som husets yttervägg. 

 

Om syftet är att kunna använda uterummet även under vinterhalvåret när det är minusgrader ute brukar man istället för uterum tala om vinterträdgårdar. En vinterträdgård är avsedd att hålla en temperatur mellan ca 8-10 grader under vintern, men kan tillfälligt värmas upp när så önskas. Däremot räknas inte vinterträdgården som en fullisolerad tillbyggnad av ditt hus. Om ett uterum installeras med väggar och tak tillämpade för husbygge – ses rummet inte längre som ett uterum utan definieras som en tillbyggnad.

 

Integrera inomhus med utomhus

 

Om du väljer att placera ditt uterum i anslutning till en husbyggnad kan du skapa en härlig känsla och atmosfär genom att integrera utomhus med inomhus. Ett trendigt sätt att göra detta kan vara genom att installera skjutdörrar utomhus i glas från din huvudbyggnad ut till ditt uterum. Skjutdörrar har blivit allt populärare i svenska hem och är ett perfekt sätt att maximera ljusinsläpp samtidigt som det skapar stora sociala ytor i bostaden. Om du väljer högkvalitativa dörrar kan du dessutom känna dig trygg med att de isolerar bra och håller kylan ute under vinterhalvåret, samtidigt som de släpper in rikligt med ljus.

 

Skapa en ombonad känsla

 

För att göra ditt uterum med ombonad kan du arbeta med att addera textilier, blommor, dekorationer och sköna möbler. Viktigt att tänka på vid val av dessa dekorationer och möbler är dock att materialen är anpassade för utemiljö. Som tidigare nämnt är inte uterum fullt isolerade tillbyggnader av ditt hus, utan kommer alltid att behöva klara av en viss kyla. Därför kan det vara en god idé att lägga lite tid på val av inredning. Om du känner dig osäker kan ett bra tips vara att ta hjälp av personalen i butiken där du vill handla. De har ofta gedigen kunskap och erfarenhet inom sitt område och vet vad som passar bäst för just ditt uterum.

 

Välj rätt textilier och möbler

 

En matta kan vara den inredningsdetalj som gör att ditt rum går från att vara ett sterilt utrymme till att bli ett mysigt rum. Det dämpar skarpa ljud och skapar en angenäm miljö att vistas och umgås i. Men vilken matta fungerar i ett uterum? Jo, det finns massor av alternativ när det kommer till mattor anpassade för utemiljöer. Det viktigaste är att mattan är gjord av ett material som tål fukt, väder och vind. Exempel på bra sådana material är plast, sisal och jute. Är det å andra sidan andra textilier du är ute efter, som exempelvis kuddar eller dukar kan du söka efter produkter gjorda av polyester eller akryl som är behandlade med impregnering. Om du väljer att inreda ditt uterum med textilier anpassade för inomhusbruk kan du räkna med att de inte kommer ha lika lång livslängd som de anpassade, samt att materialet kan blekas av direkt solljus. Om du däremot är noggrann med skötseln och att ta in produkterna på nätterna när det blivit kyligare ute kan du förlänga hållbarheten något. 

 

När det kommer till att välja möbler till sitt uterum gäller i stort sett samma princip som för textilierna, men det beror såklart också på hur isolerat ditt uterum är. Det är viktigt att möblerna, precis som textilierna, tål fukt och kyla. Av den enkla anledningen bör stoppade möbler avsedda för inomhusbruk undvikas i uterum.

 

Sätt belysningen i uterummet

 

Under sommarhalvåret brukar det sällan behövas speciellt mycket belysning i uterum eller trädgård på grund av solens näst intill konstanta närvaro. När däremot sensommaren kommer och kvällarna blir mörkare, är det få saker som kan skap sådan mysfaktor, som riktigt bra belysning gör. Men när du står inför valet att köpa belysning till ditt uterum behöver du vara säker på att du köper rätt sorts armaturer. Man brukar säga att alla lampor som sätts upp i oisolerade uterum bör vara minst IP44-klassade. Solcellsbelysning har också blivit ett allt vanligare sätt att skapa trivsamt ljus i utomhusmiljöer och är också ett välfungerande alternativ att överväga.

 

Uterummets olika takalternativ

 

Som nämnt tidigare finns det inga “krav” på att ett uterum måste bestå av ordentliga tak och väggar, utan dina krav avgör helt och hållet hur kreativ du kan vara. Ett exempel på detta kan vara att använda ett närstående träd, alternativt plantera ett nytt, som skänker skugga över uteplatsen. Ytterligare varianter på kreativa tak kan vara att montera ett stabilare parasoll över uterummet – inom den produktkategorin finns oändligt många valmöjligheter sett till design, storlek, färg och funktion. Om ditt tak inte nödvändigtvis behöver skydda uterummet från väder och vind, kan klättrande växter i en pelargång eller ställning skapa en både trivsam och vacker miljö.